Derfor crasher lufthavne og it-systemer:Opdatering fra Crowdstrike har ramt Microsofts systemer i hele verden

Hailstorm, .Net og XML webtjenester

Der er dømt begrebsforvirring - mange taler om Microsofts .Net strategi, Hailstorm, Passport og XML webtjenester uden helt at vide, hvad det enkelte begreb indbefatter. Derfor kigger vi i denne artikel nærmere på hvert enkelt begreb.

Begrebsforvirring

Begreberne flyver rundt i luften når talen kommer ind på Microsoft og firmaets nye strategier, Hailstorm, .Net, Passport og XML webtjenester. Men hvad betyder de enkelte begreber egentlig? I denne artikel tager vi fat om hvert enkelt begreb, og til at starte med kommer vi med en kort forklaring for de utålmodige læsere.

.Net
Helt enkelt er .Net Microsofts strategi for at levere software som tjenester. .Net er en platform for XML webtjenester.

Hailstorm
Hailstorm er en del af .Net strategien, og er egentlig bare kodenavnet for de første brugercentrerede XML webtjenester.

XML webtjeneste
En XML webtjeneste er et softwaremodul, der tilbyder data og tjenester til andre applikationer.

Passport
Passport er en samling af brugercentrerede webtjenester.

I resten af artiklen kigger vi mere detaljeret på .Net, Hailstorm, XML webtjenester og Passport.

.Net

.Net Strategi
.Net er ganske simpelt Microsofts strategi for at levere software som tjenester. Til dette skal man bruge en software-platform, en programmeringsmodel og værktøjer samt tjenester. Microsoft beskriver selv, at .Net er et forsøg på at sætte fart på den næste generation af distribuerede systemer.

Platform
.Net er en platform for XML webtjenester, og den er et sæt af programmeringsværktøjer og en infrastruktur til brug for udvikling, styring og afvikling af XML webtjenester.

Der er fire komponenter i platformen:

  • Udviklingsværktøjer til .Net framework og Visual Studio .Net, der skal bruges til at skrive XML webtjenester. .Net framework er et sæt af programmeringsflader, mens Visual Studio .Net er sæt af programmeringsværktøjer til forskellige sprog.
  • Server infrastruktur bestående af Windows og .Net Enterprise servere, der skal bruges til at samle og levere webtjenester.
  • Building block services eller .Net Foundation Services er en samling af XML webtjenester, der skal gøre det enklere for brugerne at navigere mellem forskellige styresystemer, tjenester og programmer.
  • Smart Devices er software til alle slags enheder fra håndholdte over spilkonsoler til almindelige pc'er, der skal fungere i .Net.
Arkitektur
.Net arkitekturen er et miljø for udvikling og afvikling af webtjenester og andre applikationer, og vi beskrev arkitekturen i en http://www.pcworld.dk/Default.asp?Mode=2&ArtikelID=2566">tidligere artikel. Man kan stort set benytte alle slags programmeringssprog til .Net udvikling, blandt andet C++, C#, COBOL og Perl.

Webtjenester

Hailstorm
Hailstorm er en del af .Net strategien. Egentlig er det bare kodenavnet for de første brugercentrerede XML webtjenester, som er udviklet af Microsoft. Hailstorm er baseret på autentifikationssystemet i Passport, og det er derfor muligt for brugere at få adgang til deres data uanset hvilken applikation, computer eller platform, der bruges.

Hailstorm indeholder fra starten 12 tjenester, blandt andet adressebog, e-mail og voicemail, kalender og en elektronisk tegnebog. Vi har i en tidligere artikel beskrevet Hailstorm mere detaljeret.

Webtjenester
En webtjeneste er et softwaremodul, der tilbyder data og tjenester til andre applikationer. Applikationer kan få adgang til webtjenester gennem webprotokoller og dataformater såsom HTTP, XML og SOAP uden at skulle bekymre sig om, hvordan webtjenesten er implementeret.

XML webtjenester
En XML webtjeneste er en webtjeneste, der er baseret på de åbne standarder SOAP (simple Object Access Protocol) og XML (eXtensible Markup Language). XML webtjenester er både uafhængige af hinanden, platformsuafhængige og uafhængige af hvilken enhed, der bruges til at få adgang til tjenesten. Man kan sammensætte flere XML webtjenester og dermed bygge en software-løsning.

Passport

Passport
Passport er en samling af brugercentrerede webtjenester, der består af fire hovedtjenester: Enkeltlogon, Wallet, Børne-passport og Profil.

Enkeltlogon er en tjeneste, der gør, at man kun behøver at logge på en enkelt gang for at få adgang til en specifik samling af sites. Antallet af disse sites er på nuværende tidspunkt kun omkring 80, og de er hovedsageligt amerikanske.

Wallet er, som navnet antyder, en elektronisk tegnebog, som man kan bruge, når man handler online på sites, der understøtter Passport. Børne-passport er en tjeneste, som mest er beregnet til forældre, idet forældre kan kontrollere og beskytte børns personlige informationer. Endelig er profil en tjeneste, hvor man kan have offentlig tilgængelig side med oplysninger om en selv.

Samling af oplysninger
Microsoft vil altså gerne have, at vi samler mange af vores personlige informationer såsom adressebøger med ens personlige kontakter eller oplysninger om ens kreditkortnumre på et centralt sted, som administreres af Microsoft. Det kan være foruroligende at tænke på. Hvis der eksempelvis opstår en sikkerhedsbrist, så kan det være let for hackere at finde informationer om alle brugeres personlige oplysninger, for eksempel kreditkortnumre.

Det kunne også bare være Microsoft selv, der kom til at fejle. I starten af juli skete der eksempelvis en dobbelt-fejl hos Microsoft, hvilket medførte at over 10 millioner brugere ikke kunne bruge MSN Messenger i flere dage. Spørgsmålet er, om Microsoft kan løfte den sikkerhedsmæssige tunge opgave, som det er at kontrollere mange millioner brugeres personlige oplysninger, og om brugerne overhovedet vil lade Microsoft administrere oplysningerne.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere